Hvid Okseøje

Projektet er lavet i forbindelse med Smykkernes By 2023

Blomster er ikke bare smukke og en evig inspirationskilde, de spiller også en essentiel rolle i økosystemet ved at tiltrække bestøvere, forbedre jordkvaliteten og skabe levesteder for forskellige organismer. Bier, sommerfugle og andre bestøvere er afhængige af blomster som en kilde til føde og levesteder, og visse arter lever kun på specifikke blomster.

Men nedgangen af dyre og plantearter aldrig er sket hurtigere end den gør lige nu. Artstabet forløber nu meget hurtigere end naturligt, primært på grund af menneskets aktiviteter, det kaldes meget dystopisk for ‘den 6. masseuddøen’. Biodiversiteten er under pres og en stor del af verdens planter risikerer at uddø. Biodiversitet er fundamentalt for planetens sundhed og overlevelse, men biodiversiteten er under pres. Miljøministeriet påpeger at nedgangen af dyre og plantearter aldrig er sket hurtigere end den gør lige nu. Artstabet forløber nu meget hurtigere end naturligt, primært på grund af menneskets aktiviteter. Det estimeres at artstabet sker op mod 100-1000 gange hurtigere end tidligere i menneskets historie, og det kaldes meget dystopisk for ‘den 6. masseuddøen’.

En stor del af verdens planter risikerer at uddø, fordi der mangler dyr til at sprede deres frø langt nok væk til, at de kan følge med klimaændringerne. Men her kan vores art endelig give naturen en hjælpende hånd. Jeg ønsker med mit projekt at skabe mulighed for at mennesker, ved hjælp af smykker, kan være med til at sprede frø i naturen og i byerne, og derved sikre flere habitater for bier og andre bestøvere, samt at sætte fokus på den nedadgående biotrend.

Jeg har lavet broscher der inden brug præpareres med hjemmehørende blomsterfrø, som aflejres på menneskets færd gennem landskabet og byen. Jeg kigger på naturens egne mekanismer til at sprede disse frø og forsøger at efterligne teknikker og konstruktioner der opfylder funktionaliteten.

Efter mange modeller er jeg endt med en brosche der i udtryk ligner en af vores smykkeklassikere, men med en funktionalitet der tilfører broschen et praktisk formål.

Ved at tage en aktiv rolle i at sprede blomsterfrø kan vi bidrage til at bevare og genoprette naturens balance og sikre en sund og bæredygtig fremtid for vores planet og alle dens beboere. Det er på høje tid, at vi alle deltager i bestræbelserne på at øge biodiversiteten og tage vare på vores inspirerende natur.

Next
Next

20 års umage